Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Η «Αδελφότητα Τσαουσιωτών Άγιος Βασίλειος-2019» στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»


«Κύριοι της ομάδας πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση της ταυτότητας μας στην θέση της...» με αυτή την φράση ξεκινάει η επιστολή στήριξης της Αδελφότητας Τσαουσιωτών «Άγιος Βασίλειος-2019» προς την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».

«Ένα κομμάτι της ιστορίας μας λείπει από την οδό Τοσίτσα. Το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου, το άγαλμα της Ηπείρου, το σύμβολο της περηφάνιας μας, έχει εξαφανιστεί. Αλλά τελικά υπάρχει ελπίδα από την ημέρα που φέρατε στο φως της δημοσιότητας αυτό το τόσο σοβαρό θέμα». αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Ενώ η επιστολή καταλήγει: «Φανταζόμαστε ήδη την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος. Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Τσαουσιωτών Άγιος Βασίλειος 2019 θα στηρίζει αυτή την προσπάθεια μέχρι την στιγμή που θα βγάλουμε την αναμνηστική φωτογραφία, όλοι μαζί με φόντο το Άγαλμα της Βορείου Ηπείρου το Άγαλμα της Ηπείρου!». Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή της Αδελφότητας. 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» που παρουσιάζει ο Στέργιος Καλόγηρος

Ο διδάκτωρ Ιατρικής Δ.Π.Θ. Γιάννης Αμπατζόγλου και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού, βρέθηκε καλεσμένος (τηλεφωνικά) στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» που προβάλλεται από την Βεργίνα Τηλεόραση και παρουσιάζει ο Στέργιος Καλόγηρος, αναλύοντας το ζήτημα που έχει προκύψει με το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου.

Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε ότι η Επιτροπή Ελληνισμού ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας, για αποκατάσταση και επανεγκατάσταση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα και στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Στην συνέχεια ο κ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό της τοποθέτησης, του βανδαλισμού του αγάλματος και τέλος προχώρησε σε μια σύντομη ανάλυση της απεικόνισης του αγάλματος.

Επίσης αναφέρθηκε στο πρακτικό του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων του 1952, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου», και τα όσα συζητήθηκαν σχετικά το μέρος που θα τοποθετούνταν το άγαλμα. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το απόσπασμα της εκπομπής στο παραπάνω βίντεο.

Στο πάνελ της εν λόγο εκπομπής βρισκόταν καλεσμένος και ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Γεώργιος Τζομάκας ο οποίος αμέσως μετά τοποθετήθηκε και εκείνος για το θέμα του αγάλματος. Μπορείτε να δείτε παρακάτω, ολόκληρο το βίντεο της τοποθέτησης του όπως το ανάρτησε ο ίδιος στο προσωπικό του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βλέποντας κανείς την εν λόγο ανάρτηση, αυτομάτως, του δημιουργούνται κάποια ερωτήματα τα οποίο έθεσε δημόσια ο συντονιστής της Επιτροπής μας Θοδωρής Μακρίδης χωρίς φυσικά να λάβει κάποια απάντηση από τον κ. Τζομάκα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σχόλιο όπως δημοσιεύτηκε στην ανάρτηση του κ. Τζομάκα.

«Κ. Τζομάκα καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τον θαυμασμό μου για τα όσα έχει προσφέρει η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ και θα συνεχίσει να προσφέρει στο μέλλον. Χαίρομαι που είστε πάντα στο δημόσιο λόγο με σκοπό την καλύτερη ανάδειξη των Βορειοηπειρωτικών θεμάτων. Σχετικά όμως με την υπόθεση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου και ειδικώς για το συγκεκριμένο βίντεο που έχετε αναρτήσει θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιους σχολιασμούς. 

  • Καταρχήν στην ίδια εκπομπή λίγο πριν μιλήσετε εσείς έχει τοποθετηθεί διεξοδικά  για το θέμα ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού Γιάννης Αμπατζόγλου μέσα σε 6 λεπτά. Αντί λοιπόν να αναρτήσετε όλο το απόσπασμα της εκπομπής που αναφέρετε στο άγαλμα (για να αναδειχθεί το θέμα συνολικά και ενωτικά), εσείς επιλέξατε να αναρτήσατε μόνο τον εαυτό σας που μιλάτε μόνο 3 λεπτά.
  • «επιτροπές, φορείς και βορειοηπειρώτες, πάντα διεκδικούσανε από όλους τους δημάρχους, και από τον κ. Καμίνη και από τον κ. Μπακογιάννη διεκδικούσαν πάντα την επανατοποθέτηση». Όντως έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέτε διάφοροι φορείς και μεμονωμένοι άνθρωποι μιλούσαν και διεκδικούσαν για το άγαλμα εκτός από την Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ. Σας προκαλώ να με διαψεύσετε και εγώ δεσμεύομαι να ανακαλέσω δημόσια.

    Όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε ούτε μια ανακοίνωση της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ που να αναφέρετε στο άγαλμα. Όταν μάλιστα σας ζήτησα (στο τηλεφώνημα που διήρκησε πάνω από 1 ώρα ) ως συντονιστής της «Πρωτοβουλίας για την Επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» να μας αποστείλετε τις δεκάδες ενέργειες  (που ισχυρίζεστε ότι έχει κάνει η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ) με σκοπό να τις αναδείξουμε η απάντηση που πήρα ήταν «δεν θα λογοδοτήσουμε σε μια επιτροπή». Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε (και ας μην έχουμε εκλεγεί) ότι πρέπει να λογοδοτήσουμε στους Βορειοηπειρώτες τι κάναμε όλον αυτό τον καιρό μπορεί κάποιος να δει εδώ.

  • «ο κ. Δούκας κάλεσε την επίσημη εκπροσώπηση των Βορειοηπειρωτών την Ομόνοια για να συζητήσει για το θέμα». Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που δεν λέτε (όπως ο ίδιος μου είπατε στο τηλεφώνημα) ότι ο Δούκας σας κάλεσε αφού πρώτα ενημερώθηκε για το θέμα από την επιστολή που στείλαμε ως «Πρωτοβουλία για την Επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Βορείου Ηπείρου». Άλλωστε δεν νομίζω να υπάρχει κάποια επίσημη επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ για το θέμα του αγάλματος πριν από την δική μας. Αν υπάρχει παρακαλώ να δημοσιευτεί και να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία αποστολή της. 
  • «με αρκετούς προέδρους μεγάλων συλλόγων» ειλικρινά με στεναχωριέμαι αφάνταστα όταν βλέπω τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ να κάνει αυτή την δήλωση και να σπείρει την διχόνοια στα σωματεία ποιος είναι μεγάλος και μικρός σύλλογος. Άραγε ποιος ορίζει και με ποια κριτήρια το μεγάλος και μικρός. Θα έλεγα ότι ήταν μια λανθασμένη έκφραση εν τη ρύμη του λόγου αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το πω αφού μου το αναφέρατε και στην τηλεφωνική κλήση τουλάχιστον 2 φορές. 
  • «έχει μπει στον προϋπολογισμό του δήμου» αυτό που μάλλον εννοείται κ. Τζομάκα είναι ότι έχει μπει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων. Κάτι που γίνεται ανελλιπώς από το 2017 μέχρι σήμερα. Άρα λοιπόν αυτό δεν είναι ούτε κάτι καινούργιο ούτε κάποια εξέλιξη.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανένα σκοπό να αμαυρώσουν τις προσπάθειες τις Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ για όλα τα θέματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Όμως ας παραδεχθούμε όλοι ότι η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ δεν έκανε κάτι 8,5 χρόνια για το άγαλμα. Και ας ελπίζουμε ότι η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ θα αποδεχθεί την πρόσκληση-πρόταση της «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» για να συμμετέχει με δύο μέλη της ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε το στόχο μας και να δούμε το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου ξανά στην θέση του».

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Ο Σύλλογος Απανταχού Βαγκαλιωτών Βορείου Ηπείρου ο «Άγιος Δονάτος» στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου

Ο Σύλλογος Απανταχού Βαγκαλιωτών Βορείου Ηπείρου ο «Άγιος Δονάτος» στηρίζει, τόσο με επιστολή όσο και έμπρακτα, την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».

«Σε μία εποχή πού ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με τις προκλητικές του δηλώσεις ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι νεκρός όρος, δείχνοντας πιο πολύ από ποτέ την ανθελληνική του στάση και με το εθνικό μας κέντρο να βρίσκεται σε πλήρη αφασία και απάθεια μην απαντώντας επισήμως δια του πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός επιβάλλεται να είναι σε επαγρύπνηση» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή. 

«Ο Σύλλογος Απανταχού Βαγκαλιωτών Βορείου Ηπείρου ο "Άγιος Δονάτος" όπως μετέχει σε κάθε τι που έχει να κάνει με την κοινότητά μας και τα συμφέροντά της δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την προσπάθεια της πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα υπενθυμίζοντας στον ανιστόρητο πρωθυπουργό της Αλβανίας πώς ή Βόρειος Ήπειρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού και πώς ο ίδιος θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα του γηγενούς πληθυσμού της. Στηρίζουμε την προσπάθεια της πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα με όλες μας τις δυνάμεις» καταλήγει η επιστολή. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλέξανδρος Μπάρης, συμμετέχει έμπρακτα από την πρώτη κιόλας στιγμή στην Πρωτοβουλία μας και φυσικά τώρα είναι τακτικό μέλος της «Συντονιστικής Επιτροπής για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

O Θοδωρής Γκούμας γράφει: «Το άγαλμα μας μάρανε...»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της «Ένωσης Χειμαρριωτών» Θοδωρής Γκούμας, σχολίασε τα όσα συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση του αγάλματος και δημοσίευσε στο www.himara.gr το άρθρο του  «Το άγαλμα μας μάρανε...». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Θοδωρής Γκούμας είναι αγωνιστής της Κοινότητάς του και πρόσφατα στο κίνημα για την απελευθέρωση του Φρέντυ Μπελέρη. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο που δημοσίευσε.    

«Το άγαλμα μας μάρανε...»

Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τις σκέψεις του μέσου αδιάφορου βορειοηπειρώτη για την πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων για την εκ νέου τοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου επί της οδού Τοσίτσα. Είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση που έχουν εδώ και χρόνια σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά τα κοινά, αδιαφορία και απάθεια. Στα θετικά της συγκεκριμένης κατηγορίας, πέραν του να απέχει, δεν θα βάλει εμπόδια στις εκάστοτε πρωτοβουλίες.

Υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα συμπατριωτών μας, οι επαγγελματίες με τις προσωπικές τους ατζέντες. Αυτή η κατηγορία έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πρώτη, με την διαφορά όμως πως διαθέτει την «ικανότητα» να υπηρετήσει αυτό που κατά βάθος χλευάζει, διακρίνοντας την ευκαιρία να κερδίσει αναγνώριση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμπλακούν, να πουλάει το θέμα και φυσικά να έχει δρομολογηθεί η θετική του έκβαση. Είθισται να μην έχουν ηθικούς φραγμούς και με την πρώτη ευκαιρία να καπηλευτούνε τις ενέργειες των άλλων παρουσιάζοντας την συμβολή τους ως βαρύνουσας σημασίας για την επίλυση του ζητήματος ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα.

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την τοποθέτηση του αγάλματος, ευτυχώς απαρτίζεται μόνο από ρομαντικούς. Με ήθος, αξιοπρέπεια και μεθοδικότητα έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστό το θέμα και έχουν φτάσει κοντά στην επίτευξη του στόχου. Όπως είναι φυσικό, αυτό προσέλκυσε και τους επαγγελματίες παράγοντες που δεν θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη, όμως ο κόσμος όμως έχει μάτια και βλέπει.

Σε μια χρονική περίοδο όπου το βορειοηπειρωτικό έχει ατονήσει, αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα για την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος τόσο για τα μικρά όσο και τα μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα μας.

Επομένως ναι, το άγαλμα μας μάρανε.

Θοδωρής Γκούμας

Υ.Γ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπωματική μπορεί και όχι...

Πηγη: https://www.himara.gr/apopseis/35894-to-agalma-mas-marane

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

O Κύπριος Σόλων Αντάρτης στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»


Ο Εκπαιδευτικός από την Κύπρο Σόλων Αντάρτης, στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» με το παραπάνω βίντεο αλλά και με την συμμετοχή του στην Επιτροπή ως τιμής ένεκεν μέλος της.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι (όπως προκύπτει από τα πρακτικά του δήμου Αθηναίων το 1952) ο βασικός εμπνευστής της Ε.Ο.Κ.Α. και τότε δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, είχε δηλώσει για την τοποθεσία του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου: «Η “Δεσμώτις” είναι ένα έργον επαναστατικόν δεν είναι ένα έργον το οποίον πρέπει να τεθή εις το Νεκροταφείον. Το νεκροταφείον είναι ένας τόπος γαλήνης…»

Προκύπτει λοιπόν ότι η σύνδεση της Κύπρου με το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου ξεκινάει από την πρώτη στιγμή. «Ερχόμαστε από μακριά και ακόμα αντέχουμε» με αυτή την φράση επέλεξε ο Σόλων Αντάρτης να κλείσει το βίντεο του. Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του στο παραπάνω βίντεο. 

Ο Ζήσης Αναγνώστης στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

Ο Ζήσης Αναγνώστης, πρόεδρος της Αδελφότητος Τσαουσιωτών "Ο Άγιος Βασίλειος" στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου». Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα που μας έστειλε. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ζήσης Αναγνώστης είναι δημότης Αθηναίων και επίτιμος δημότης του Δήμου Φοινικιών. Η ανακήρυξη του ως επίτιμος δημότης έγινε επί δημαρχίας Χρήστου Κίτσου και η τιμητική πλακέτα που του απoνεμηθει αναφέρει: «Για την συνεχή αρωγή και αμείωτη συμβολή του στην Διοικητική Μονάδα Αλύκου».

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Ντοκουμέντο από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το 1952 για το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου

Η «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» φέρνει, για πρώτη φορά στην δημοσιότητα, την υπ.αρ. 812/1952 Πράξη Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων το 1952, σχετικά με την αποδοχή της δωρεάς της «Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αθηνών» προς το Δήμο Αθηναίων, του αγάλματος του γλύπτη Σεφερλή, και την τοποθέτηση του στην οδό Τοσίτσα.

Το συγκριμένο ντοκουμέντο φωτίζει κάποιες πλευρές, που αξίζουν κάποιες επισημάνσεις στα όρια κάποιων σχολίων και ερωτηματικών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και άγνωστες πτυχές του αγάλματος και του παρασκηνίου σχετικά με την δωρεά και την τοποθέτηση του.

1. Μαθαίνουμε από το πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η δωρεά του αγάλματος από τον γλύπτη Κώστα Σεφερλή πραγματοποιείται μέσω του σωματείου «Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αθηνών». Γεννώνται ερωτήματα για το αν ο γλύπτης ήθελε να τονίσει την ύπαρξη του εν λόγω σωματείου, το οποίο είχε μια 70ετή παρουσία (όπως θα δούμε στον πρόλογο έκδοσής τους με τίτλο “Η Αλύτρωτος Ήπειρος”, 1950) μέχρι τη χρονολογία της δωρεάς του αγάλματος και η ίδρυσή του υπολογίζεται γύρω στο 1880. 

Το σωματείο “Πανηπειρωτική Αδελφότης Αθηνών” ιδρύθηκε πιθανόν μετά από την αιματοβαμμένη εξέγερση της Ηπείρου του 1878 που είχε λάβει έκταση τόσο στη σημερινή Ελλαδική Ήπειρο όσο και στη σημερινή Βόρειο Ήπειρο και της οποίας η καταστολή είχε επιφέρει κύματα προσφύγων, άρα πριν την απελευθέρωσή της το 1912! Βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης των αρχείων της Αδελφότητας και θα απευθυνθούμε τόσο στο αρχείο της σημερινής Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας όσο και στα Γ.Α.Κ. Αθηνών. Ενώ έχουμε ήδη απευθυνθεί στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών για να βρούμε τεκμήρια της περιόδου που τοποθετήθηκε το άγαλμα.

2. Μαθαίνουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων από τότε είχε ειδική Επιτροπή Καλλιτεχνών, η οποία αξιολογούσε προφανώς τα έργα, τα οποία προορίζονταν να τοποθετηθούν στον δημόσιο χώρο, όπως και έκαναν επισκεπτόμενοι το εργαστήριο του γλύπτη. Έτσι μαθαίνουμε και τις διαστάσεις που είχε το άγαλμα της «Δεσμώτιδος», τίτλος που πιθανόν να είναι ο πρώτος που δόθηκε από τον καλλιτέχνη στο άγαλμα.

3. Μαθαίνουμε ότι η επιτροπή καλλιτεχνών εισηγήθηκε να τοποθετηθεί το άγαλμα σε πλατεία προ του 1ου Νεκροταφείου Αθηνών. Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω Νεκροταφείο είναι ένα μουσείο αλλά η πρότασή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί (εκ των υστέρων) ένα ερωτηματικό: υποβαθμίζουν το ίδιο το έργο ή τον συνάδελφό τους, στο βαθμό που είναι ακόμα νωπό το γεγονός ότι η Αλβανία έκλεισε τα σύνορα με την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας τη Βορειοηπειρωτική Κοινότητα στο κράτος – φυλακή. Υπακούν σε κάποια τάση η οποία φαίνεται να υποβαθμίζει το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα; 

Υπενθυμίζουμε ότι είναι επίσης νωπή η προσφυγή της Ελλάδας προς τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1945 για την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα. Στη συνέχεια επισημαίνεται μια αποκλιμάκωση του ζητήματος από τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες αναβάλουν διαρκώς τη συζήτηση μέχρι και το 1955, που αναβάλλεται μέχρι… σήμερα. Στο σημείο αυτό γεννάται ένα επιπλέον ερώτημα. Ενώ το τεκμήριο αναφέρεται στη Βόρειο Ήπειρο, το άγαλμα όταν παραδίδεται στον δημόσιο χώρο τιτλοφορείται ως «ΗΠΕΙΡΟΣ». Ο νότος της ενιαίας Ηπείρου ανήκει στην Ελλάδα οριστικά από το 1913 με βάση τα διεθνή κείμενα, άρα δεν θα μπορούσε να είναι αλυσοδεμένη η σύνολη Ήπειρος αλλά μόνο η Βόρειος Ήπειρος. Γιατί όμως τιτλοφορείται ως «ΗΠΕΙΡΟΣ», το άγαλμα, μια περίοδο που εκδηλώνονται έντονα τα εθνικά αισθήματα στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα, τόσο για την Κύπρο όσο και για τη Βόρειο Ήπειρο;

4. Μαθαίνουμε ότι ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Λοϊζίδης, (βασικός εμπνευστής της Ε.Ο.Κ.Α.) πραγματοποίησε μια σθεναρή αντιπρόταση με την εξής αποστομωτικά διατύπωση: «Η “Δεσμώτις” είναι ένα έργον επαναστατικόν δεν είναι ένα έργον το οποίον πρέπει να τεθή εις το Νεκροταφείον. Το νεκροταφείον είναι ένας τόπος γαλήνης…». Με την πρόταση αυτή συμφωνεί και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος ο οποίος ανέλαβε χρέη δημάρχου (1951-1954) μετά τον θάνατο του ιστορικού δήμαρχου Κώστα Κοτζιά.

Ακολουθεί η αποδελτίωση της υπ.αρ. 812/1952 Πράξης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

ΠΡΑΞΙΣ 812

Εισάγεται εκ της Ημερησ. Διατάξεως και του υπ αριθ. 72 στ’ θέματος Κατάθεσις Εκθέσεων Επιτροπών:…. στ)Ειδικής Καλλιτεχνικής Επιτροπής ….. το από 8-6-52 και το υπ αριθ. 1123 Πρωτ. Δημοτ. Συμβουλίου υπ αριθ. 280 έγγραφον της Πανηπειρωτικής Αδελφότητος Αθηνών έχον ούτω: “Ο γλύπτης κ. Σεφερλής είχε την Πατριωτικήν έμπνευσιν να δωρίση στην Πανηπειρωτική Αδερφότητα Αθηνών μαρμάρινον άγαλμα παριστάνον γυναίκα με τας χείρας δεμένα όπισθεν. Επειδή και το έργον είναι λίαν επιτυχές και η σημασία του μεγίστη, δεδεμένον ότι παριστά την πολυπαθή σκλάβαν Βόρειον Ήπειρον, φρονούμεν ότι αξίζει να στηθή εις τινά κατάλληλον εν Αθήναις χώρον, οπουδήποτε σεις κρίνετε._ Εάν η Υμετέρα Υπηρεσία κρίνη τούτο εύλογον παρακαλούμεν όπως μας το γνωρίσετε ίνα η Αδελφότης φροντίση δια την τοποθέτησίν του.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον λαβόν υπ όψει α) το ως άνω έγγραφον και β)την από 20-8-52 έκθεσιν της Ειδικής Καλλιτεχνικής Επιτροπής έχουσαν ούτω: ………. “Οι υπογεγραμμένοι Ν. Γεωργόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου, Β. Λαμπρινάκος, Ε. Λαζαρίδης, Σ. Λοϊζίδης Δημοτ. Σύμβουλοι και ο Προϊστάμενος της Πινακοθήκης του Δήμου Σ. Παπαλουκάς, αποτελούντες Επιτροπήν εξετάσεως Καλλιτεχνικών έργων δυνάμει της υπ αριθ, 47945/52 αποφάσεως του Δημάρχου και κατόπιν του διαβιβασθέντος ημίν υπ αριθ, 280/3-6-52 έγγραφον της Πανηπειρωτικής Αδελφότητος Αθηνών αφορώντος προσφοράν προς τον Δήμον αγάλματος εκ μαρμάρου του γλύπτη Σεφερλή υπό τον τίτλον “Η ΔΕΣΜΩΤΙΣ” ίνα τούτο αποτελέση στοιχείον διακοσμήσεως μιας πλατείας της πόλεως των Αθηνών επισκέφτηκαν το εργαστήριον του καλλιτέχνου και εξητάσαμε το εκ μαρμάρου έργον διαστάσεων 2 μέτρων μήκος, 80 εκατ. πλάτος και 80 εκτ. Ύψος. Ο τίτλος του έργου είναι “Η ΔΕΣΜΩΤΙΣ” παριστάνει δε γυναίκα εξηπλωμένην επί επιπέδου επιφανείας η οποία καταβάλλει προσπάθειαν ν’ ανεγερθή και ατενίζει το άπειρον ως εάν αποβλέπη εις το μέλλον, οραματιζόμενη την προσδοκομένην ελευθερίαν. Το έργον έχει εκτελεσθή εκ μαρμάρου και η τεχνική του είναι απλή (αρχαΐζουσα).

Λόγω της ειδικής συνθέσεως του έργου όπερ εδράζεται επί επιπέδου επιφανείας, πράγμα δυσκολεύον την τοποθέτησιν του έργου επί οπουδήποτε χώρου (π.χ. πλατείας) δεδομένης δε της συνθέσεώς του ήτις δίδει την εντύπωσιν πλακός τάφου η Επιτροπή αποφαίνεται να τοποθετηθή το έργον και εφ’ όσον συμφωνεί και ο Καλλιτέχνης εις την πλατείαν προ του Α΄ Νεκροταφείου και υπό τους άνω όρους προτείνει την αποδοχήν της δωρεάς του Καλλιτέχνου.

(Μειοψηφούντος του Σ. Λοϊζίδη ως προς την ως άνω τοποθεσίαν)

Το Δημοτ. Συμβούλιον ακούσαν την γενομένην διαλογικήν συζήτησιν. Και αποδεχόμενον την έκθεσιν της ως άνω Επιτροπής ως προς το μέρος το αφορών την αποδοχήν της δωρεάς του Καλλιτέχνου._ 

Αποφαίνεται

1) Αποδέχεται την προς τον Δήμον Αθηναίων, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Αδελφότητος Αθηνών, δωρεάν του δωρηθέντος εις αυτήν αγάλματος του γλύπτου κ. Σεφερλή παριστάνοντος γυναίκα εξηπλωμένην επί επιπέδου επιφανείας η οποία καταβάλλει προσπάθειαν ν’ ανεγερθή κ.λ.π. διαστάσεων 2 μετρ. Μήκους, 0,80 πλάτους και 0,80 ύψους υπό τίτλων “Η δεσμώτις” και

2) Εγκρίνει την τοποθέτησιν του ως άνω αγάλματος εις την οδόν Τοσίτσα.

Μετά την υπ’ αριθ. 812 Πράξιν

ΛΟΪΖΙΔΗΣ: Η “Δεσμώτις” είναι ένα έργον επαναστατικόν δεν είναι ένα έργον το οποίον πρέπει να τεθή εις το Νεκροταφείον. Το νεκροταφείον είναι ένας τόπος γαλήνης..

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Συμφωνώ με τον κ. Λοϊζίδην ότι δεν είναι δυνατόν να πάρωμεν την Δεσμώτιδα και να την τοποθετήσωμεν εις την προ του Νεκροταφείου πλατείαν. Προτείνω εις το Δημοτικόν Συμβούλιον όπως αποδεχθή την δωρεάν και να στηθή αυτό το έργον εφ’ όσον προσφέρεται παρά των Βορειοηπειρωτών εις την οδόν Τοσίτσα. (Εγκρίνεται)

ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ: Προτείνω όχι την οδόν Τοσίτσα, αλλά εις άλλον κεντρικότερον χώρον._

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια την κα Βασιλική Σφήκα προϊσταμένη του Τμήματος Δημοτικού και Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων για τον εντοπισμό-παραχώρηση του εγγράφου καθώς και για την άριστη συνεργασία. Ευχαριστούμε επίσης τον εκπαιδευτικό Κώστα Σταυρόπουλο, δάσκαλο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας ο οποίος βοήθησε σε τρία δυσανάγνωστα σημεία του κειμένου. Τέλος ευχαριστούμε τον Γιώργο Κυριακού (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής) για την γενική επιμέλεια της αποδελτίωσης του κειμένου καθώς και για τους σχολιασμούς. 

Διαβάστε και δείτε παρακάτω το πρωτότυπο ντοκουμέντο από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας το 1952 όπως μας εστάλει από το Τμήμα Δημοτικού και Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων.


Ο Σύλλογος Γυναικών Λεσινίτσας «Η Παναγία» στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»


Συνεχίζουν να έρχονται οι επιστολές στήριξης από φορείς και σωματεία (έχουμε ξεπεράσει τις 30 επιστολές) για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα.

«Ο Σύλλογος Γυναικών ΛΕΣΙΝΙΤΣΑΣ "Η Παναγία" στηρίζει την προσπάθεια για την αποκατάσταση του μνημείου» αναφέρει η επιστολή και καταλήγει «Η φωνή μας πρέπει να ισχυροποιηθεί στις αρμόδιες αρχές!!!».

Ο Θαλής Καραγιαννόπουλος στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

 


O νομικός, συγγραφέας, μεταφραστής και ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Βόρειο Ήπειρο Θαλής Καραγιαννόπουλος στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου». 

Συγκεκριμένα ο Θαλής Καραγιαννόπουλος έγραψε: «Στηρίζω την πρωτοβουλία, πρωτίστως για χάρη των νεκρών ηρώων της υπόθεσης. Επειδή οι ζώντες με έχουν συχνά απογοητεύσει. Κυρίως όσοι ασκούν την ιδιότητα του Βορειοηπειρώτη επαγγελματικά, προς ίδιον όφελος. Τρεις δεκαετίες τώρα, η Βόρειος Ήπειρος καταρρέει δημογραφικά, πολιτικά και ηθικά. Αυτό το άγαλμα μου φέρνει στον νου τον Βασίλη Σαχίνη, τον Γιώργη Μπολάνο, τον Θύμιο Λιώλη, τον γιατρό Λαμποβιτιάδη, τον δικηγόρο Διαμάντη. Δεν έχει σχέση με όσους λιβανίζουν τον Ράμα».

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

«Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

Όπως ήδη γνωρίζετε η «Πρωτοβουλία» μας τερμάτισε τον ρόλο της παραδίδοντας τη σκυτάλη στην «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» που βγήκε αβίαστα από το σώμα της συνάντησης της 3ης Νοεμβρίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζεται από 7 τακτικά μέλη, 4 αναπληρωματικά και 1 μέλος τιμής ένεκεν (από την Κύπρο). Παρακάτω λοιπόν μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα άτομα που απαρτίζουν την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» 

Ο συντονιστής: Μακρίδης Θοδωρής                        

Τακτικά μέλη: Κυριακού Γιώργος, Μπάρης Αλέξανδρος, Μικέλη Ελευθερία, Τσέτρης Σίμων, Τσιάκουλης Θωμάς  

Τιμής Ένεκεν από την Κύπρο: Σόλων Αντάρτης                                    

Αναπληρωματικά μέλη: Θωμανίκος Άλκης, Kαλογέρης Αντώνης, Νίκας Νικόλας

Βοηθητικά Μέλη: Σταύρος Τσιέπας και Λίτσα Αναστασίου

Όπως θα δείτε υπάρχουν δύο κενές θέσεις μια στα τακτικά μέλη και μια στα αναπληρωματικά. Αυτές οι κενές θέσεις να καλυφθούν από πρόσωπα που θα προτείνει η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ, που έχει λάβει σχετική ενημερωτική επιστολή. Αν η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ δεν ανταποκριθεί θετικά (κάτι που απευχόμαστε καθώς επιθυμούμε την συμμετοχή τους) τότε οι θέσεις θα καλυφθούν από πρόσωπα που ήταν παρόν την συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

Ήδη η «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» πραγματοποίησε την πρώτη της διαδικτυακή σύσκεψη χθες Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024. Η σύσκεψη ξεκίνησε με την γνωριμία των νέων μελών, έγινε σύντομη αναδρομή στις μέχρι τώρα ενέργειες  και στην συνέχεια ακολούθησε γόνιμη συζήτηση όπου προέκυψαν τα επόμενα βήματα της Επιτροπής.

Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας όπου θα αναρτώνται όλες οι ενημερώσεις σχετικά με τις ενέργειες που σχεδιάζουμε. Αν κάποιος αναγνώστης του blog μας θέλει να λαμβάνει το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής μας μπορεί να μας ενημερώσει στο e-mail ve.agalma@gmail.com.

Επιστολή της «Συντονιστικής Επιτροπής για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» στην Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ

Παρατίθεται παρακάτω ολόκληρη η επιστολή που εστάλει στην Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - OMONOIA (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ) από την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».

Ζητούμε από την Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ να συμμετέχει στην «Συντονιστική Επιτροπή» προτείνοντας 2 μέλη της (όπου κι αν αυτά διαβιούν) για τις 2 κενές θέσεις (μια στα τακτικά και μια στα αναπληρωματικά μέλη). Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή. 


Προς: Πρόεδρο Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλη Κάγιο                                                 
Κοιν: αντιπρόεδρο Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ  κ. Γεώργιο Τζομάκα

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Όπως ήδη γνωρίζεται την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας για την Επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Βορείου Ηπείρου». 

Στην συνάντηση αυτή είχατε καλεστεί με επίσημο e-mail της «Πρωτοβουλίας» μας που εστάλη στις 17/10 και ώρα 08:55. Επίσης υπήρξε επίσημη συνομιλία του συντονιστή της «Πρωτοβουλίας» με τον αντιπρόεδρο την Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ  κ. Γεώργιο Τζομάκα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου όπου τέθηκε εκ νέου η πρόσκληση για να παρευρεθεί εκπρόσωπος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ.

Όπως ενημέρωσε ο συντονιστής μας τον αντιπρόεδρο σας, η 8μελής Πρωτοβουλία μας τερμάτισε τα καθήκοντα της την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και πλέον συνεχίζει η «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» που προέκυψε από την συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου.

Η συντονιστική επιτροπή απαρτίζεται από 7 τακτικά μέλη, 4 αναπληρωματικά και 1 μέλος τιμής ένεκεν (από την Κύπρο). Έπειτα από πρόταση της Πρωτοβουλίας αλλά και ομόφωνης απόφασης των 80 συμμετεχόντων θέλουμε να μας προτείνετε 2 μέλη σας (όπου κι αν αυτά διαβιούν) για τις 2 κενές θέσεις (μια στα τακτικά και μια στα αναπληρωματικά μέλη) που έχουμε αφήσει στη «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» για την Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ .

Παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν, στο παραπάνω αίτημα μας, με καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2024. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση επιβαίνοντας την ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει».

Για την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»
Ο συντονιστής: Θοδωρής Μακρίδης                         
Τακτικά μέλη: Αλέξανδρος Μπάρης, Γιώργος Κυριακού, Ελευθερία Μικέλη, Τσέτρης Σίμων, Θωμάς Τσιάκουλης,  
Τιμής Ένεκεν από την Κύπρο: Σόλων Αντάρτης                                    
Αναπληρωματικά μέλη: Αντώνης Καλογέρης, Άλκης Θωμανίκος, Νικόλας Νίκας
Βοηθητικά Μέλη: Σταύρος Τσιέπας και Λίτσα Αναστασίου

Ακούστε την τοποθέτηση του Λεωνίδα Παππά για το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου

 

Ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην γενικός πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-«ΟΜΟΝΟΙΑ», με μεταπτυχιακές σπουδές στις αποκαταστάσεις μνημείων αλλά και πολύ μεγάλο ακτιβιστικό και πολιτικό έργο για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό τοποθετείται σχετικά με το μνημείο της Βορείου Ηπείρου στην Τοσίτσα στην Αθήνα καθώς και για την Πρωτοβουλία που πήραμε. 

Πραγματικά αξίζει να ακούσετε όλο το βίντεο καθώς και την πρόταση που καταθέτει για την μη αποκατάσταση του αγάλματος και την αξιοποίηση του.

Ο Λεωνίδας Παππάς γεννήθηκε στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα το 1974. Στις εισαγωγικές εξετάσεις του 1992 πέτυχε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε με άριστα το 1997 και το ίδιο έτος βραβεύτηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος συγκαταλεγόμενος στο 1% των καλύτερων φοιτητών των Πολυτεχνικών Σχολών Ελλάδος. Στην συνέχεια το 2001 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στις Αποκαταστάσεις Μνημείων, ενώ το ίδιο έτος επέστρεψε στην ιδιαίτερη του πατρίδα όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένεια του στους Αγίους Σαράντα. 

Την περίοδο 2000-2003 υπήρξε επαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Αυλώνας, εκπροσωπώντας την επαρχία Αλύκου με το συνδυασμό του Κ.Ε.Α.Δ., 2008 – 2010 υπήρξε υπεύθυνος Τύπου Ομόνοιας, 2009 – 2010 ήταν υπηρεσιακός πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Αγίων Σαράντα και τέλος 2015 – 2018 υπήρξε γενικός πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-«ΟΜΟΝΟΙΑ»

Δελτίο Τύπου για την Συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την Επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 1η επίσημη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας για την Επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον αγωνιστή Ηρακλή Σύρμο και τους νεομάρτυρες Αριστοτέλη Γκούμα και Κωνσταντίνο Κατσίφα. 

Ήταν μια ενωτική, δημοκρατική συγκέντρωση στην οποία αναδείχθηκε η ορατή ύπαρξη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. Συμμετείχαν πάνω από 70 πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό καθώς και πάνω από 15 εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών και μη σωματείων.

Έγινε μια γόνιμη συζήτηση και αναπτύχθηκαν προβληματισμοί σχετικά με την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του αγάλματος. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκε διάλογος σχετικά με την τοποθεσία που βρισκόταν το άγαλμα, την ασφάλεια του χώρου και πως αυτό θα αναδειχθεί καλύτερα. Επίσης έγιναν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, δημοτικούς συμβούλους κλπ που θα μπορούσαν να στηρίξουν το θέμα. Τέλος, πάνδημο ήταν το αίτημα των παραβρισκόμενων  για ενότητα όλων των φορέων που εκπροσωπούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Ευχαριστούμε τους φορείς και ομάδες, τα πρόσωπα που ενίσχυσαν το αίτημα με τις προτάσεις τους, τους πολιτικούς που εκδήλωσαν την υποστήριξή τους, τους λογοτέχνες, τους καλλιτέχνες, τους εκδότες κι όσους - όσες έθεσαν εαυτόν στην υπηρεσία ενός στόχου που μας ξεπερνάει όλους.

Η «Πρωτοβουλία» μας τερμάτισε τον ρόλο της παραδίδοντας τη σκυτάλη στην «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» που βγήκε αβίαστα από το σώμα της συνάντησης. Η Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζεται από 7 τακτικά μέλη, 4 αναπληρωματικά και 1 μέλος τιμής ένεκεν (από την Κύπρο).

Επίσης έπειτα από πρόταση της «Πρωτοβουλίας» αλλά και ομόφωνης απόφασης των 80 συμμετεχόντων, υπάρχουν 2 κενές θέσεις στη Συντονιστική Επιτροπή  (μια στα τακτικά και μια στα αναπληρωματικά μέλη) που θέλουμε να καλυφθούν από μέλη που μας προτείνει η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ. Για τον συγκεκριμένο λόγο έχει σταλθεί και επίσημη επιστολή στην Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ η οποία θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών.

«Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

*Παρακολουθήστε τις επόμενες ανακοινώσεις του blog μας για να δείτε τα άτομα που απαρτίζουν την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» καθώς και να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Ποίημα «Αποκεφαλισμένη Γυναίκα» για το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου

Ένας εκπαιδευτικός από την Αίγινα εμπνεύστηκε, έγραψε και μας απέστειλε το παρακάτω ποίημα για να στηρίξει την «Πρωτοβουλία επανατοποθέτησης του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».

«Αποκεφαλισμένη Γυναίκα»

Σοῦ τσάκισαν οἱ βάνδαλοι τὰ ἄκρα
κόψανε τὸ ἀτίθασο κεφάλι σου
ποὺ τολμοῦσε, παρ’ ὅλη τὴν σκλαβιά σου
ἀπροσκύνητο πρὸς τοὺς τυράννους νὰ σηκωθῇ
στὰ μάτια νὰ τοὺς δῇ, νὰ τοὺς φωνάζῃ τὸ ἄδικο
δὲν τὸ κατάλαβαν οἱ βάρβαροι ὅτι ἔτσι
σὲ βάλαν μὲ τὰ χέρια τους στὴν ξακουσμένη ὀμάδα
τῶν τραυματισμένων ἀγαλμάτων
μαζὶ μὲ τῆς Μήλου τὴν Ἀφροδίτη
τῆς Σαμοθράκης τὴν Νίκη
τοῦ Πραξιτέλους τὸν Ἑρμῆ
ἤ τὸν Διαδούμενο
καὶ τόσα ἄλλα θύματα
τῶν τῆς δικῆς τους «ἠθικῆς» φυλάκων
ὡστόσο παραμένεις ὁλοζώντανη
σύμβολο πιὰ ὄχι μόνον τῆς Βορείου Ἠπείρου
μὰ καὶ τῆς κακοποιημένης ἔν ἔτει
δύο χιλιάδες εἴκοσι τέσσερα γυναίκας
πού, φρικτὰ βασανισμένη, ἀνθίσταται
στὴν βιαιότητα τοῦ εἰκοστοῦ πρώτου αἰώνα…

Κώστας Σταυρόπουλος-Ὄναρχος 6/10/24

Κάποια νούμερα χίλιες λέξεις.... με αφορμή την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»


Παραφράζοντας την έκφραση «Μία εικόνα, χίλιες λέξεις» σε «Κάποια νούμερα χίλιες λέξεις....» θέλουμε να παρουσιάσουμε με νούμερα τι ακριβώς έχει πετύχει η «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» από την έναρξη των δραστηριοτήτων της μέχρι και σήμερα. 

8 άνθρωποι, μέσα σε 5 μήνες, με ουσιαστική δουλεία τις τελευταίες 30 ημέρες καταφέραμε να δημιουργήσουμε το παρόν blog.  

Δημοσιεύτηκαν 55 άρθρα, το blog δέχθηκε πάνω από 5.500 επισκέψεις από 19 διαφορετικές χώρες ολόκληρου του πλανήτη με τις 3 πρώτες φυσικά να είναι Ελλάδα, Αμερική και Αλβανία. 

Συγκεντρώσαμε 22 ψηφίσματα από φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρειος Ήπειρος κλπ) που στηρίζουν την Πρωτοβουλία μας.

Συγκεντρώσαμε 19 επιστολές στήριξης από φυσικά πρόσωπο μεταξύ των οποίων ο Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης, ο Βαγγέλης Ντούλε πρόεδρος «Κ.Ε.Α.Δ.», ο Χρήστος Κίτσο πρόεδρος (Ε.Ε.Μ.Μ.-MEGA), ο εκδότης Νικόλαος Νίκας και άλλοι. 

Αφιερώθηκαν στην πρωτοβουλία μας πάνω από 5 ποιήματα, 1 σκίτσο και 1 γραφιστικό έργο τέχνης. 

Εκπρόσωποι μας συμμετείχαν σε 3 ραδιοφωνικές εκπομπές και σε 1 ζωντανή εκπομπή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει ξεπεράσει τις 7000 προβολές.¨

Στείλαμε πάνω από 500 e-mail σε φορείς, πρόσωπα, δημοσιογράφους και αλλού ώστε να τους ενημερώσουμε για το θέμα και μιλήσαμε τηλεφωνικά με πάνω από 150 πρόσωπα.

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση που συμμετείχαν πάνω από 70 φυσικά πρόσωπα και πάνω από 15 εκπρόσωποι φορέων. 

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά νούμερα που αποδεικνύουν το πόσο σκληρά δουλέψαμε όλο αυτόν καιρό και φυσικά θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι την τελική δικαίωση και το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου να επανατοποθετηθεί στην Αθήνα. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι: «Η ισχύς εν τη ενώσει»

Η Αδελφότητα των εν Ηπείρω Άνω Δροπολιτων στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου

Το διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας των εν Ηπείρω Άνω Δροπολιτων, με έδρα τα Ιωάννινα, στην συνεδρίαση του στις 31/10/2024 αποφάσισε να συμπαρασταθεί ολόψυχα στην «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».

«Είθε να εισακουσθεί η δίκαιη αυτή Πανβορειοηπειρωτική επιθυμία για την αποκατάσταση αυτού του έργου τέχνης» αναφέρει η ανακοίνωση που εξεδόθη από την Αδελφότητα και υπογράφει ο πρόεδρος Φίλλιπος Γκιωβάνης και ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Ανδρούτσος.  


Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή του Tsaousi Village με την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»


Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» συμμετείχαν στο 14ο κατά σειρά Podcast Show του Tsaousi Village.

Η εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζεται από μέλη της Αδελφότητας Τσαουσιωτών «Άγιος Βασίλειος». Μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει τόσο από το κανάλι της Αδελφότητας στο youtube όσο και από την σελίδα της Αδελφότητας στο Facebook όπου μπορεί να δει και τα σχόλια που γράφονταν κατά την διάρκεια της εκπομπής από όσους παρακολουθούσαν. 

Ο Δήμος Φοινικαίων στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

Ο Δήμαρχος Φοινικαίων Ρωμαίος Τσιάκουλης και ο διευθυντής Εκπαίδευσης των δημόσιων μειονοτικών σχολείων Φοινίκης Δερόπολης Αλβανίας, Ζήσος Λούτσης με το (Ε.Ε.Μ.Μ.-MEGA) στηρίζουν την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».

Συγκεκριμένα την παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 τα μέλη της Πρωτοβουλίας μας συμμετείχαν στο 14ο κατά σειρά Podcast Show του Tsaousi Village το οποίο παρακολούθησαν ο Ρωμαίος Τσιάκουλης και ο Ζήσος Λούτσης.

Συγκεκριμένα ο Ζήσος Λούτσης σχολίασε στην ζωντανή μετάδοση της εκπομπής: «Καλησπέρα, αδέρφια της ομάδας. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και εύχομαι να αποδώσει σύντομα όχι μόνο για την επανατοποθέτηση μνημείου στην Αθήνα, αλλά βασικά για τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της Αθήνας για την αναγέννηση της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη δημόσια αντιπαράθεση γιατί η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω δεν ευνοεί τον κοινό αγώνα μας.».

Ενώ ο Δήμαρχος Φοινικαίων Ρωμαίος Τσιάκουλης σχολίασε: «Είμαι παρών για ότι χρειαστείτε...»

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Η Ένωση Βορειοηπειρωτών Αλίμου στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

 

Ακόμα και μετά την συνάντηση που πραγματοποιήσαμε την περασμένη Κυριακή 3 Νοεμβρίου, οι επιστολές στήριξης από φορείς και μεμονωμένα πρόσωπα συνεχίζουν να έρχονται βροχή, δείχνοντας έτσι τον πόθο που έχουν όλοι για την επανατοποθετηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου.  

Η Ένωση Βορειοηπειρωτών Αλίμου με επιστολή της στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» του γλύπτη Κωνσταντίνου Σεφερλή. «Συγχαρητήρια για τις ενέργειας σας μέχρι σήμερα! Θα είμαστε αρωγοί της κοινής προσπάθειας μέχρι την υλοποίηση του στόχου μας! Καλή δύναμη στον αγώνα!» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή που υπογράφει η πρόεδρος της Ένωσης Λάουρα Καρκασίνα.

Μια Δροπολίτισσα στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

 

Το παρακάτω μήνυμα το λάβαμε από μια Δροπολίτισσα, καθημερινή αγωνίστρια που επιμένει να ζει στην Βόρειο Ήπειρο και για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, χωρίς όμως βέβαια να λησμονήσει πότε την καταγωγή της. 

«Είναι απαραίτητη η επανατοποθέτηση του αγάλματος για λόγους υπενθύμισης και αφύπνισης του κόσμου. Φαντάζομαι ότι όσοι περισσότεροι το βλέπουν τόσο θα προβληματίζονται και θα ψάχνουν τον συμβολισμό του αγάλματος. 

Ξέρω ότι οι περισσότεροι Ελλαδίτες που επισκέπτονται τα μέρη "των απ'εδώ" δε γνωρίζουν τίποτα για την ιστορία τους, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να "ξεχαστούμε" και χρειαζόμαστε πολλά "ξυπνητήρια" όπου θα υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε, ένα απ' αυτά είναι και το άγαλμα αυτό. Καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία σας, από μια οικογένεια που επιμένει να ζει στα πατρώα εδάφη!»

 «Δροπολίτισσα»

Ο Σύλλογος Β. Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας «Η Νύμφη του Βορρά» στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου


Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας «Η Νύμφη του Βορρά» στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» και στην χειρόγραφη επιστολή που λάβαμε αναφέρει: «οτιδήποτε μας συνδέει με τον τόπο μας και την πολύτιμη ιστορία μας δεν πρέπει να ξεχνιέται με το πέρασμα του χρόνου».

«Ως σύλλογος δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του τόπου μας και να προάγουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με σεβασμό στην ιστορία μας και στις ρίζες μας» καταλήγει η επιστολή. Επίσης αναφέρει ότι δεν έχει γίνει ακόμα η επίσημη ίδρυση του σωματείου και προγραμματίζεται στο άμεσο μέλλον.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή. 



Τέλος η Μπερέτη Βασιλική, εκπρόσωπος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας «Η Νύμφη του Βορρά» έγραψε και μας απέστειλε το παρακάτω ποίημα. 

 «Βόρεια Ήπειρος!»

Εγώ δεν είμαι κόρη ορφανή 
Μάνα μου είναι η Ελλάδα !
Μ'αποκεφάλησαν οι δειλοί 
Θέλοντας να με ρίξουν στον Καιάδα.

Μα εγώ δεν είμαι τωρινή.
Έρχομαι απ'το χθες, πριν από χιλιάδες χρόνια.
Πρωτού ακόμη με διχοτομήσουν 
Ήπειρο με φωνάζανε και Ήπειρο με λεν ακόμα!

Απλά μου πρόσθεσαν ακόμη μια λέξη.
Είναι η λέξη "Βόρεια"  που τόσα έχει αντέξει!

Βόρεια Ήπειρος είναι το ονομά μου,
αυτό μου έδωσαν για προίκα 
Και με υπερηφάνεια αυτό είναι το όνομα 
που κουβαλούν και τα παιδιά μου!

Στην Ιστορία του Ελληνισμού 
αμέτρητη η προσφορά μου!
Γνωστή σε όλους, μα όχι τόσο διακεκριμένη..
Κι αυτό είναι που με πληγώνει
Κι αισθάνομαι αδικημένη.

Μα εγώ δεν είμαι ορφανή, 
γιατί η Μάνα μου η Ελλάδα ζει !
Και όπως κάθε Μάνα φροντίζει τα παιδιά της 
όσο ζει και υπάρχει, κόρη θα' μαι δικιά της!

Ο εκδότης Νικόλαος Νίκας στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»



Ο εκδότης βιβλίων (Εκδόσεις Νίκας), Νικόλαος Νίκας* στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου». «Θεωρώ χρέος μου, να στηρίξω την «Πρωτοβουλία για την Αποκατάσταση και Επανεγκατάσταση του Αγάλματος "H Βόρειος Ήπειρος", του γλύπτη Κωνσταντίνου Σεφερλή, στην Αθήνα» αναφέρει στην επιστολή του.

Ενώ σε άλλο σημείο στην επιστολή αναφέρει: «Η μνήμη δεν έχει ανάγκη μόνο τις καρδιές των ανθρώπων για να μείνει ζωντανή. Ένα άγαλμα σε μια πλατεία είναι μια ιστορία που λέγεται, που δεν ξεχνιέται και που καταλήγει να γίνει και το ίδιο ιστορία. Η επανεγκατάσταση του αγάλματος, θα το μετουσιώσει σε σύμβολο για την βορειοηπειρωτική μνήμη».

*Ο Νικόλαος Νίκας είναι εκδότης βιβλίων (Εκδόσεις Νίκας). Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Plymouth στην Αγγλία και είναι κάτοχος Master of Philosophy (M.Phil.) σε Εκδοτικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Stirling της Σκοτίας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια με θέμα το βιβλίο. 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή που μας απέστειλε. 




Ο «Δρόμος της Αριστεράς» γράφει για την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

 


Η εβδομαδιαία εφημερίδα ο «Δρόμος της Αριστεράς», στο τελευταίο της φύλλο που εκδόθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 αναφέρθηκε στην συνάντηση που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».

Συγκεκριμένα στην στήλη «Οι απ' έκει - Για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία» όπου αρθρογραφεί το μέλος της «Πρωτοβουλίας» μας, Γιώργος Κυριακού έγραψε για την Πρωτοβουλία μας την συνάντηση που διοργανώσαμε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου καθώς και για την "υποδοχή" που επιφύλαξε ο Ράμα στον Ευρωβουλευτή πλέον Φρέντυ Μπελέρη

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

Ο Κωσταντίνος Δημητρόπουλος διδάκτορας κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας «Οι απ’ Έδω» στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου». 

«Θέλω να σας συγχαρώ για τον ωραίο και ενωτικό αγώνα που ανέλαβε η "Πρωτοβουλία" σας. Οι προσπάθειες των βάρβαρων του 2016 προφανώς και δεν αφορούσαν μόνον τη βεβήλωση ενός έργου τέχνης. Στόχευαν κυρίως στην αλλοίωση της ιστορικής Αλήθειας, την προσβολή της Ηθικής και της Δικαιοσύνης» αναφέρει η επιστολή του. 

Ενώ καταλήγει: «Ο αφανισμός του μνημείου της Βορείου Ηπείρου αφορούσε και σε ένα ακόμα συμβολισμό: την συμπαράταξη του ελλαδικού στοιχείου προς ένα τμήμα του Eλληνισμού και στον αγώνα του για τον σεβασμό όχι μόνον των δικαιωμάτων του αλλά και της γενικής του βούλησης. Σας εύχομαι καλή δύναμη».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Κωσταντίνος Δημητρόπουλος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, έχει εργαστεί για 15ετία σε εκπαιδευτήρια της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και είναι γνωστός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Ελλήνων της Αλβανίας. Έχει υποστεί, αδικαιολόγητα, βία και προσαγωγές από την αλβανική αστυνομία ή παρακρατικούς σε διάφορες περιστάσεις. Του είχαν απαγορεύσει την είσοδο στην Αλβανία από το 2019 για 5 χρόνια. Το 2023 του απαγορεύτηκε εν νέου η είσοδος στην Αλβανία για για άλλα 5 χρόνια μη δίνοντάς του τη δυνατότητα να επισκεφτεί τους συγγενείς της γυναίκας του. 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Η Αδελφότητα Σμίνετσης Βορείου Ηπείρου «Άγιος Νικόλαος» στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου

Όπως είχαμε προβλέψει από την αρχή οι επιστολές στήριξης φτάνουν κατά δεκάδες. Φορείς από την Ελλάδα το εξωτερικό την Βόρειο Ήπειρο και κάθε γωνιά του πλανήτη καταφθάνουν με κάθε τρόπο στα χέρια μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό και ελπίζουμε ότι το κύμα συμπαράστασης θα συνεχιστεί και τελικά το σκοτάδι θα νικήσει το Φώς.

Σήμερα λοιπόν έρχεται να προστεθεί και η Αδελφότητα Σμίνετσης Βορείου Ηπείρου «Άγιος Νικόλαος» η οποία στην επιστολή της αναφέρει «στηρίζουμε την προσπάθεια για την τοποθέτηση του αγάλματος τής Βορείου Ηπείρου ξανά στη θέση του» και την υπογράφει ο πρόεδρος Μιχάλης Φλώρος. 

Η Σμίνετση είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Φοινικαίων στα ορεινά των Ριζών, χτισμένη στους πρόποδες της Όρλιας, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Σχολείο άνοιξε το 1938 με δάσκαλο τον Δημήτρη Φίλη. Πολλοί κάτοικοι ξενιτεύτηκαν από τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Αυστραλία. Το χωριό κάηκε 2 φορές από τους Αλβανοτσάμηδες, που συνεργάστηκαν με τα στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα και στην Αλβανία. 

Ο πρόεδρος του κόμματος «Κ.Ε.Α.Δ.» Βαγγέλης Ντούλες στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» Θοδωρής Μακρίδης με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Κ.Ε.Α.Δ.» και βουλευτή στο Αλβανικό Κοινοβούλιο Βαγγέλη Ντούλε, του εξέφρασε την στήριξη του σχετικά με την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου.

Ο Βαγγέλης Ντούλες δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου όμως δηλώνει ότι στηρίζει ολόψυχα την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου», εύχεται καλή επιτυχία στην συνάντηση και δηλώνει διαθέσιμος εάν μπορεί κάπου να βοηθήσει. 

Ο Βαγγέλης Ντούλες είναι Έλληνας πολιτικός στην Αλβανία, και εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας. Από το 2002, είναι πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.), το οποίο εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στο αλβανικό κοινοβούλιο.Ο Ντούλες είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου των Τιράνων όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία. Το 2002-2006, καθώς και το 2007-2010, ο Ντούλες ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας, με επιστολή του, στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» και μας ενημερώνει ότι αντιπροσωπία του Συλλόγου θα παρευρεθεί στην συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου.

«Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας μας διαισθανόμενος την σημασία που έχει για την κοινότητα μας η επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα και όσα αυτό εκφράζει, συμπορεύεται, συμμετέχει, χαιρετίζει και στηρίζει την προσπάθεια επανατοποθέτησης του αγάλματος» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή. 


Η Χιμαραία Ελεονώρα Κοκαβέση στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

 

Χιμαραία αγωνίστρια και αδελφή του Παντελή Κοκαβέση (από την κοινή δικογραφία με τον Μπελέρη) Ελεονώρα Κοκαβέση στηρίζει την ομάδα «Πρωτοβουλίας για την Επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» και καλεί σε ανιδιοτελή συστράτευση – χωρίς διχαστικές κινήσεις. 

«Πριν οκτώ  χρόνια άνθρωποι τυφλωμένοι από τον φανατισμό κατέστρεψαν το άγαλμα της "Δεσμώτιδος Ηπείρου", το οποίο  φιλοτεχνήθηκε το 1951, από τον γλύπτη Κώστα Σεφερλή. Ο αποκεφαλισμός του Αγάλματος από βάνδαλους είναι ιδιαιτέρως υποτιμητικός,  διότι ο γλύπτης την φιλοτέχνησε με όρθιο το κεφάλι ως σύμβολο αντίστασης. Με την εγκληματική αυτή πράξη προσέβαλαν ταυτόχρονα την ιστορική μνήμη. Ο βανδαλισμός δεν αφορούσε απλώς και μόνο ένα μνημείο αλλά και ότι συμβόλιζε: την υπενθύμιση της τραγικότητας της κατάστασης μας ως ιστορικού τμήματος του ελληνισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να σταθεί στο ύψος του να αποκαταστήσει και επανατοποθετήσει το  Άγαλμα της Βορείου Ηπείρου. Χαιρετίζω την κατ’ αρχάς θετική του ανταπόκριση! Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει το άγαλμα και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους βάνδαλους. Σέβομαι και αναγνωρίζω την προσπάθεια του καθενός που αφιερώνει προσωπικό χρόνο και  κόπο για την επίτευξη του στόχου. Απαιτείται ενότητα! Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε  πολλά!».

Τέλος, επειδή η μνήμη δεν είναι σκουπίδι, σας προτρέπουμε όλους να παρακολουθήσετε την συγκλονιστική ομιλία της νεαρής τότε Ελεονώρας Κοκαβέση στην Α' σύνοδο της Βουλής των Εφήβων την Παρασκευή 19 Ιουνίου του 1996. Κατάφερε σε δέκα μόλις λεπτά να παρουσιάσει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης Ελληνικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών που ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα. Το βίντεο αυτό έπαιζε για μέρες σε όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια αλλά και στις εφημερίδες που έκαναν αναφορά με σχετικά άρθρα. Ένα εξ' αυτών (ΕΘΝΟΣ 20-6-96) έγραφε μάλιστα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος δάκρυσε και η Βουλή ρίγησε!

                                   


Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Κορινθίας «Ο Άγιος Δονάτος» στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο Άγιος Δονάτος» ενώνει τη φωνή του με αυτή της «Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» στο δίκαιο αίτημα για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του Αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στη θέση του, της πισθάγκωνα δεμένης γυναίκας του πεζοδρόμου της Τοσίτσα.

«Τα Σύμβολα, τα Αγάλματα και τα Μνημεία εκφράζουν την Ιστορική συνέχεια, τους Αγώνες και τον Πολιτισμό. Με κάθε μέσο πρέπει να τα αναδεικνύουμε και να βρίσκονται στη θέση τους, θυμίζοντας μας πάντα τους αγώνες αλλά και να εμπνέουν όλους εμάς αλλά και τις νεότερες γενιές» αναφέρει η επιστολή. 

Ενώ καταλήγει: «Η επανατοποθέτηση του αγάλματος ταυτίζεται με την ανάδειξη των αγώνων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και τέτοιες υπομνήσεις είναι ο φάρος που θα μας οδηγήσει μακριά από τη λήθη!»

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ο ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

 



Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς ο δικός μας άνθρωπος, ο αγωνιστής, αυτός που φυλακίστηκε από το καθεστώς Ράμα, ο Χειμμαριώτης εκλεγμένος δήμαρχος και νυν ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία Διονύσιος-Φρέντης Μπελέρης απέστειλε επίσημο μήνυμα στήριξης στην Πρωτοβουλία μας. 

Συγκεκριμένα το μήνυμα του αναφέρει: «Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου, όμως θέλω να γνωρίζετε πως στηρίζω ολόψυχα την Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα και θα είμαι δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορώ».

Το παραπάνω μήνυμα μας γεμίζει αισιοδοξία καθώς αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στην σωστή μεριά της ιστορίας και ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει ένας άνθρωπος που στηρίζει οτιδήποτε αναδεικνύει την Βόρειο Ήπειρο.  Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ενημερώθηκαν όλοι οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές αλλά ο μοναδικός που έστειλε επιστολή στήριξης ήταν ο Φρέντης Μπελέρης.





Η «Αδελφότητα Τσαουσιωτών Άγιος Βασίλειος-2019» στηρίζει την «Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»

«Κύριοι της ομάδας πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση της ταυτότητας μας στην θέση της...» με αυτή την φράση ξεκινάει η επιστολή στήριξης ...