Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024
Ο Κωνσταντής Κυριακού σχεδίασε ένα σκίτσο για το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου
Συνάντηση για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην Τοσίτσα
Ο πρόεδρος του κόμματος «Ε.Ε.Μ.Μ.-MEGA» Χρήστος Κίτσος στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»
Σήμερα δημοσιεύουμε μια αρκετά βαρύνουσας σημασία επιστολή, καθώς πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον (Ε.Ε.Μ.Μ.-MEGA), Χρήστο Κίτσο και ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή για μια σειρά παρόμοιων επιστολών στήριξης από βουλευτές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
«Εκφράζω την απόλυτη στήριξή μου στην πρωτοβουλία επανατοποθέτησης του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα, η οποία αποτελεί μια συγκινητική πράξη σεβασμού προς την ιστορία και τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Το άγαλμα αυτό έχει ισχυρό συμβολισμό, ενσαρκώνοντας τη διαχρονική ταυτότητα και ανθεκτικότητα του λαού μας, παρά τον βανδαλισμό που υπέστη» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ενώ καταλήγει: «Καλώ όλους να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και να την αγκαλιάσουν, αναγνωρίζοντας τη συμβολική και πρακτική σημασία της. Ως Ε.Ε.Μ.Μ.-MEGA, παραμένουμε αταλάντευτοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και στη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας που ενδυναμώνει την ιστορική μας ταυτότητα και τους δεσμούς μας με τον ευρύτερο Ελληνισμό».
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη της επιστολή στήριξης του Χρήστου Κίτσου.
«Ως Πρόεδρος του Κόμματος Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον (ΕΕΜΜ-MEGA), Χρήστος Κίτσος εκφράζω την απόλυτη στήριξή μου στην πρωτοβουλία επανατοποθέτησης του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα, η οποία αποτελεί μια συγκινητική πράξη σεβασμού προς την ιστορία και τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Το άγαλμα αυτό έχει ισχυρό συμβολισμό, ενσαρκώνοντας τη διαχρονική ταυτότητα και ανθεκτικότητα του λαού μας, παρά τον βανδαλισμό που υπέστη.
Η επανατοποθέτησή του αποτελεί χρέος μας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, καθώς το άγαλμα αυτό υπενθυμίζει την αδιάλειπτη σύνδεσή μας με τη Μητέρα Πατρίδα. Το έργο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Σεφερλής, δωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων το 1951 και τοποθετήθηκε στην οδό Τοσίτσα, δίπλα στο Πολυτεχνείο, όπου και έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήριά του το 1953. Δυστυχώς, τον Απρίλιο του 2016 το άγαλμα υπέστη βάναυσο βανδαλισμό, με το κεφάλι και τα πόδια του να ακρωτηριάζονται από αγνώστους.
Καλώ όλους να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και να την αγκαλιάσουν, αναγνωρίζοντας τη συμβολική και πρακτική σημασία της. Ως ΕΕΜΜ-MEGA, παραμένουμε αταλάντευτοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και στη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας που ενδυναμώνει την ιστορική μας ταυτότητα και τους δεσμούς μας με τον ευρύτερο Ελληνισμό.
Χρήστος Κίτσιος,
Πρόεδρος ΕΕΜΜ-MEGA»
Ο Κώστας Κυριακού στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»
Ο αγωνιστής Κώστας Κυριακού, από τη Δερβιτσάνη Δρόπολης, στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» με την παρακάτω επιστολή και μας ενημερώνει ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στην συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου, καθώς θα είναι μάρτυρας-ξεναγός σε ομαδική επίσκεψη Ελλαδιτών στα μνήματα των πεσότων αγωνιστών του 1940-41 στους Βουλιαράτες, στην Κλεισούρα και στο φρούριο του Αργυροκάστρου, που στη δικτατορία των Ενβέρ - Αλία, χρησιμοποιείτο για κρατήσεις και βασανιστήρια αγωνιστών.
Αξίζει να αναφέρουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι ο Κώστας Κυριακού συνελήφθη το 1974, σε ηλικία 18 χρονών μέσα στο σχολείο του, και καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση στο κάτεργο Σπατς. Μετά την αποφυλάκισή του προσπάθησε να γνωστοποιήσει τις συνθήκες καταπίεσης μέσω αλληλογραφίας σε πακέτα τσιγάρων που έδινε σε Ελλαδίτες επισκέπτες. Εντοπίστηκε από την Ασφάλεια και το 1990 δραπέτευσε στην Ελλάδα.
Το 1992 επέστρεψε στην Βόρειο Ήπειρο και εκλέχτηκε δημογέροντας στο χωριό του, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα του Ελληνισμού. Είναι ένας εκ των 5 καταδικασμένων στη μεγάλη σκευωρία της δίκης της "Ομόνοιας" το 1994. Πολυγραφότατος, με στεντόρεια πένα λειτουργεί ως μάρτυρας πολλών γεγονότων που αφορούν τους αγώνες και τις διαψεύσεις του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και τιμήθηκε με το «Μετάλλιο για την Προσφορά στο Έθνος». Σήμερα συμμετέχει ενεργά σε όλους τους αγώνες που γίνονται και αποτελεί για εμάς ζωντανή υποθήκη.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή.
«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες λυπάμαι πολύ που δεν είμαι εκεί μαζί σας αλλά ταυτόχρονα νιώθω βαθιά συγκίνηση γιατί θα βρίσκομαι εδώ που αναπαύονται οι ήρωες του 1940-41, στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα, καθώς και άλλοι χιλιάδες αγωνιστές που άφησαν την ανάσα τους στα αιματοβαμμένα χώματα της Β. Ηπείρου από το 1913 έως σήμερα. “Θα μιλήσω” μαζί τους και απορημένοι μου θα μου πουν: "Αδερφέ, τα αγάλματα και τα μνημεία τα εξαφανίζουν από τις θέσεις τους τα φασιστικά, ναζιστικά, σταλινικά και άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τη ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ μας, ποιοι την αποκαθηλώσανε; Και τι θαρρούν τάχα, πώς έτσι θα ξεχαστούν οι αγώνες και η σκλαβιά, το αίμα και η λαχτάρα για λευτεριά;"
Η Βόρειος Ήπειρος, δεμένη ακόμα πισθάγκωνα και με το κεφάλι πάντα ψηλά, παλεύει και αγωνιά ακόμα για τη λευτεριά.
Παλεύουμε όλοι εμείς μαζί της, Βορειοηπειρώτες και απανταχού Έλληνες, ενάντια στην αδικία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ιστορική λήθη που προσπαθούν να μας επιβάλλουν… Γι’ αυτούς και για άλλους τόσους λόγους το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου πρέπει να αποκατασταθεί και να επιστρέψει ξανά στη θέση του. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά και τη ψυχή να μην μαραθεί μέσα μας ο αγωνιστικός ζήλος. Εμείς «Οι Απ’ έκει» ευχαριστούμε το Παρατηρητήριο και όλους τους «Απ’ έδω», οι οποίοι όχι απλά συμπαραστέκονται, αλλά μας παρακινούν και έχουν την πρωτοβουλία αυτού του ωραίου και δίκαιου αγώνα.
Καλά αποτελέσματα,
Κώστας Κ. Κυριακού»
Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Εφέδρων εν Αυστραλία στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»
Λάβαμε ακόμα ένα ψήφισμα στήριξης από την μακρινή Αυστραλία, μετά από εκείνο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας. Η «Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Εφέδρων εν Αυστραλία» μας υπενθυμίζει το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας που υπογράφηκε στης 17 Δεκεμβρίου 1913 και επιδίκασε το σύνολο της Βόρειας Ηπείρου στο Πριγκιπάτο της Αλβανίας. Ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία ο χωρισμός της Ηπείρου σε δύο τμήματα».
Ενώ η επιστολή καταλήγει «Ο ελληνικός στρατός μπήκε τρεις φορές νικηφόρα στην Βόρειο Ήπειρο και τις τρεις φορές αποχώρησε εξ' αιτίας διπλωματικών πιέσεων. Το δίλημμα ''Βόρειος Ήπειρος ή Αιγαίο''. Το Ελληνικό αίμα έχει ποτίσει τις πλαγιές, τις χαράδρες και τα βουνά της Ηπείρου. Οφείλουμε αν μη τι άλλο από σεβασμό σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους αλλά και σε αυτήν την αναγνωρισμένη Ελληνική Μειονότητα να επανατοποθετήσουμε αυτό το πολύπαθο άγαλμα που αντιπροσωπεύει όλα τα παραπάνω, για να μην λησμονούμε και να θυμόμαστε πάντα αυτούς που έμειναν εκεί.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή.
Η «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» συμμετέχει στο Podcast Show του Tsaousi Village
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Ο Βουλευτής Αυλώνα Νίκος Κουρής στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»
Ο πρώτος εκλεγμένος βουλευτής στην Βόρειο Ήπειρο που στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» είναι ο γιατρός στους Αγίους Σαράντα και βουλευτής Αυλώνα με το ΕΕΜΜ (MEGA) στο αλβανικό Κοινοβούλιο, Νίκος Κουρής.
Συγκεκριμένα μας έστειλε το παρακάτω λακωνικό αλλά ουσιαστικό (κυρίως λόγω της θέσης του) μήνυμα: «Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας, για την πρωτοβουλία και προσπάθεια αποκατάστασης του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου!».
Η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας μαζί σας για τον κοινό πόθο όλων… την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του μνημείου της Βορείου Ηπείρου. Και όχι μόνο για αυτό. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας μαζί σας για τον Ελληνισμό και τον πολιτισμό του, της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου, της Κωνσταντινούπολης και της Εγγύς Ανατολής, της Κύπρου και της Ομογένειας, παντού στον πλανήτη μας!» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή στήριξης που λάβαμε από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης.
Ενώ καταλήγει: «Στηρίζουμε τις προσπάθειές σας, της Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου, στην θέση από την οποία αφαιρέθηκε και χάθηκε σε ένα σκοτάδι πολιτισμού, μάλλον και πολιτικής και εθνικής απραγίας επί 8 έτη. Οφείλει ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην επανατοποθέτηση του αγάλματος, αποκατεστημένου, με τιμή και θάρρος για αυτά που το άγαλμα συμβολίζει!».
Έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολική αξία ότι την επιστολή υπογράφει μεταξύ άλλων και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου Δημήτριος Διον. Τριανταφυλλόπουλος.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης.
Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»
Συνεχίζονται οι βαρυσήμαντες επιστολές στήριξης από πρόσωπα και φορείς από την Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο. Αυτή την φορά μιλάμε για τον συνταξιούχο δάσκαλο και συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστο έναν εκ των πέντε της μεγάλης σκευωρίας της δίκης της «Ομόνοιας» το 1994. Αγωνίστηκε με συνέπεια και συνέχεια για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Σήμερα ζει στους Αγίους Σαράντα.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή στήριξης του Βαγγέλη Παπαχρήστου:
«Αγαπητοί συμπατριώτες και συναγωνιστές, φίλοι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού
Είναι χαρά και καθήκον μου να συμβάλλω σε θέματα που σχετίζονται με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, μα και του χώρου γενικά. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρατε, την επιμονή και το κάλεσμα σε όλους ώστε να συμβάλλομε με τη φωνή και τις πράξεις μας για την ανατοποθέτηση του αγάλματος που συμβολίζει την σκλαβωμένη Βόρεια Ήπειρο.
Οι διάφοροι λαοί, μέσω των συμβόλων τους, των αγαλμάτων, των προτομών κλπ., εκφράζουν την ιστορία, τους ήρωες τους, για να μείνουν και να είναι μάθημα ζωής για όλες τις γενιές. Την βορειοηπειρωτική ιστορία και τους ήρωες της δεν τολμούμε να τους αναδείξουμε, να στήσουμε τις προτομές των δικών μας αγωνιστών. Το μνημείο του Καπετάνιου Οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά, το κατέστρεψαν οι Αλβανοί εθνικιστές. Την προτομή του εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη στη Δερβιτσιάνη επιχείρησαν τόσες φορές να την ανατινάξουν.
Άρα, το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα, είναι το μοναδικό τεκμήριο που θα δείχνει σε όλους την κατάντια της Βορείου Ηπείρου, θα αναπολεί μνήμες, ίσως και πρωτοβουλίες για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος, ώστε "Η Βόρεια Ήπειρος Aνέστη", που έλεγε και ο Μακαριστός Σεβαστιανός. Όποια απόφαση κι αν πάρετε, όποιον δρόμο κι αν επιλέξετε, είμαι μαζί σας.
Η Κοινότητα Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζει την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου
Το θέμα της επανατοποθέτησης του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου καθημερινά λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς γινόμαστε αποδέκτες επιστολών στήριξης από φορείς και απλούς πολίτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Αυτή την φορά η στήριξη έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα την νεοσύστατη «Κοινότητα Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου» όπου στην επιστολή τους αναφέρουν: «H Κοινότητα Βορειοηπειρωτών Ηνωμένου Βασιλείου συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου, δείχνοντας την πλήρη υποστήριξή της σε αυτό το σημαντικό έργο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επανατοποθέτηση του αγάλματος θα τιμήσει την ιστορία μας και θα ενισχύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η κοινότητά μας είναι πλήρως δεσμευμένη σε αυτόν τον σκοπό και προσδοκούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του στόχου».
Την επιστολή υπογράφει ο Γιωργος Κυριτσης αντιπρόεδρος της Κοινότητας που μεταξύ άλλων αναφέρει «Θα προσπαθήσω να παρευρεθώ στη συνάντηση που έχει οριστεί για τις 3 Νοεμβρίου και θα σταθώ δίπλα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επιστροφή του αγάλματος της Βόρειου Ήπειρου. Κατανοώ ότι η παρούσα συγκατάθεση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της προσπάθειας της κοινότητας και δεσμεύομαι να υποστηρίξω τη διαδικασία έως την ολοκλήρωσή της». Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή.
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024
H Έλλη Λάγιου στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου»
Η ποιήτρια και συγγραφέας Έλλη Λάγιου* που γεννήθηκε στη επαρχία Θεολόγο και μεγάλωσε στο χωριό Γιαννιτσάτι της Βορείου Ηπείρου στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» με ένα ποίημα της αλλά και με επιστολή στήριξης.
Συγκεκριμένα στην επιστολή της αναφέρει: «Με την επιστολή αυτή, επιθυμώ να εκφράσω την αμέριστη στήριξή μου στη διατήρηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου, ενός συμβόλου που ενσαρκώνει την πλούσια ιστορική μας κληρονομιά και την αντοχή των ανθρώπων μας. Το άγαλμα αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα μνημείο μνήμης, αλλά και μια υπενθύμιση των αγώνων για ελευθερία, αξιοπρέπεια και εθνική ταυτότητα. Η Βόρειος Ήπειρος, με τη βαθιά της σχέση με τον ελληνισμό, εξακολουθεί να αποτελεί μια ζωντανή φλόγα που μας συνδέει με τις ρίζες μας και μας εμπνέει για το μέλλον».
Ενώ καταλήγει: «Στηρίζοντας αυτό το μνημείο, στηρίζουμε την ίδια μας την ιστορία, την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη και την απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Είμαι βαθιά συγκινημένη από την πρωτοβουλία αυτή και ευελπιστώ η συμβολή μου να ενισχύσει την προσπάθεια προστασίας του μνημείου, το οποίο αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της συλλογικής μας μνήμης».
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το ποίημα που αφιέρωσε η Έλλη Λάγιου στην «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».
«Βόρειος Ήπειρος»
Ηπειρώτικο τραγούδι
σμιλεμενο με βράχους
βουνών, κρυφές ιστορίες,
στρατιές ηττημένων θεών.
Ποτάμια δακρύων σμίγουν
τους πόνους του παρελθόντος
με τους ήχους εγκατάλειψης
της θάλασσας του παρόντος
Βόρειος Ήπειρος,
πρώτοι θεοί, πρώτες αρχές,
κράμα ανθρώπινων φωνών,
φωτεινές νότες μέσα στη θύελλα.
Αργώ φορτωμένη όνειρα,
χαράζοντας μονοπάτια
στις σκιές της ιστορίας,
στον ήλιο που τους κατευθύνει.
Βόρειος Ήπειρος, γη της ψυχής,
που οι θεοί σε πρόδωσαν το 1913,
μα ούτε ο ήλιος ούτε οι άνεμοι
ξέπλυναν την προδοσία της σιωπής.
Στα βουνά σου, οι φωνές ακόμα αντηχούν,
φωνές που πάλευαν για ελευθερία,
μα δόθηκαν σε ξένους θεούς και
ξεχάστηκαν σε ανυπόγραφα χαρτιά.
Τι κι αν το αίμα πότισε τη γη,
η ψυχή παρέμεινε αδούλωτη,
στον χρόνο που κυλά σαν ποτάμι,
στον πόνο που στέκει σαν βράχος.
Οι γιοί σου, Ηπειρώτες, κρατούν ακόμα
τους ψιθύρους των παλιών ηρώων στα χείλη,
ψάχνοντας στη σκιά του χρόνου μια φλόγα
να ανάψει τη δίκαιη απαίτηση της ελευθερίας.
Κι όμως, εσύ παλεύεις ακόμα, με τα βράχια
και τα ποτάμια σου να σκαλίζουν τις ιστορίες
που δεν πρέπει στο ντουλάπι να ξεχαστούν.
Η γη σου καρτερεί το φως της αλήθειας
μια συνέχεια που επιτέλους θα σε λυτρώσει.
Το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου, σκιά από χαλκό,
ακρωτηριασμένο, μα ακόμα ζωντανό.
Με τα δεσμά της μοίρας δεμένη σφιχτά,
όπως η Βόρειος Ήπειρος, κι αυτό ελευθερία ζητά.
*Η Έλλη Λάγιου ξεκίνησε να γράφει ποιήματα από τα πρώτα εφηβικά της χρόνια ίσως επηρεασμένη από την αγάπη για την ποίηση και τη λογοτεχνική φλέβα της οικογένειας της. Ποιήματά της φιλοξενήθηκαν σε περιοδικά εφημερίδες και ραδιόφωνα σε Ελλάδα εξωτερικό και στη συλλεκτική έκδοση της «Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς Ελλάδας». Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε Αγγλικά, Αραβικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Κινέζικα και Αλβανικά. Έχει λάβει μέρος σε παγκόσμια φεστιβάλ ποίησης και σε διάφορες παγκόσμιες Ανθολογίες. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ψυχής Πνοή», την ποιητική συλλογή «Αποχρώσεις Συναισθημάτων» και ένα e-book στο ηλεκτρονικό περιοδικό Υδράνη.
Ο Μόντης Κολίλας μιλάει στην εκπομπή «Έλληνες Παντού» και κάνει αναφορά στην επανατοποθέτηση του αγάλματος
Μήνυμα στήριξης της «Πρωτοβουλίας» μας από τον Βασίλειο Λιανέρη
Μια τέτοια επιστολή δημοσιεύουμε σήμερα αυτή του Βασίλειου Λιανέρη, όπου η οικογένεια της γιαγιάς του κατάγεται από την Χειμάρρα, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή στήριξης.
«Αγαπητοί κύριοι.
Προ ολίγων λεπτών, διάβασα στο site "News Break" ένα άρθρο του κυρίου Χρήστου Μπολώση με τίτλο "Το στρίβειν διά του αρραβώνος και η Β.Ηπείρος".
Τυγχάνει να είμαι ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε ζητήματα που αφορούν την Πατρίδα καθώς, αν και 36 χρόνων, έχω μεγαλώσει με βάση το τρίπτυχο "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια". Όμως, με το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου έχω μια ευαισθησία περαιτέρω μιας και η οικογένεια της γιαγιάς μου από την πλευρά του πατέρα μου κατάγεται από την Χειμάρα.
Τι να πρωτοπεί κανείς για την αδιαφορία την οποία έχει επιδείξει διαχρονικά το ελληνικό κράτος στην "χαμένη αδελφή" μας. Τι να πρωτοαναφέρουμε για την λήθη στην οποία έχουμε περιπέσει.
"Αιδώς Αργείοι"
Και σαν να μην έφτανε μόνο η παντελής έλλειψη εξωτερικής πολιτικής που να προασπίζει τους εκεί Έλληνες αδελφούς μας, εντός των συνόρων εξαφανίζουμε κάθε απόδειξη σύνδεσής μας με τα αρχέγονα εδάφη του Πύρρου και των Μολοσσών.
Με το μήνυμά μου αυτό θα ήθελα να σας εκφράσω την αμέριστη στήριξή μου στην προσπάθειά σας για την παλινόρθωση του αγάλματος στο πρότερο σημείο του. Είναι επιτακτική ανάγκη το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου να βρίσκεται στον χώρο του Πολυτεχνείου για να θυμίζει σε ορισμένους για ποιον λόγο το δεύτερο ονομάστηκε "Μετσόβειο".
Χαιρετώ τον αγώνα σας για μια Ελλάδα μακριά από την ιστορική λήθη».
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
Με το ποίημα «Βουβά Καμπαναριά» στηρίζει ο Βαγγέλης Ζαφειράτης την «Πρωτοβουλία»
Από τους Αγίους Σαράντα, ένα από τα δύο κέντρα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, έρχεται το σημερινό μήνυμα στήριξης της «Πρωτοβουλίας» μας. Συγκριμένα το ποίημα του με τίτλο «Βουβά Καμπαναριά» αφιέρωσε ο συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής και πεζογράφος Βαγγέλης Ζαφειράτης στην «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».
Ο Βαγγέλης Ζαφειράτης γεννήθηκε το 1956 στο χωριό Λαζάτι του νομού των Αγίων Σαράντα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα 4 βιβλία. Συλλογές ποιημάτων του κυκλοφόρησαν και στην Αλβανία στην ελληνική γλώσσα, ενώ ποιητικές του συλλογές και πεζά μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στη Βουλγαρία και στην Αλβανία. Μετάφρασε στην αλβανική γλώσσα Έλληνες πεζογράφους και ποιητές.
Ως δημοσιογράφος συνεργάζεται με τον ελληνόφωνο τύπο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Για μερικά χρόνια εργάστηκε στη Διεύθυνση Πολιτιστικών Μνημείων νομού Αγίων Σαράντα (για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς). Ακόμα ο Βαγγέλης Ζαφειράτης είναι ένας απ’ τους συνιδρυτές της Εθνικής Οργάνωσης «Ομόνοια» του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, και ενεργό μέλος ομογενειακών σωματείων. Σήμερα κατοικεί στην πόλη των Αγίων Σαράντα όπου εργάζεται ως οικονομολόγος και δημοσιογράφος σε ελληνόφωνες εφημερίδες.
«Βουβά Καμπαναριά»
Χορταριασμένα,
βουβά καμπαναριά...
Θλίψη που ταξιδεύει μακριά,
σ΄ Ανατολή και Δύση.
Σήμαντρα της Μοσχόπολης,
σήμαντρα της σιωπής,
του Βουθρωτού καμπαναριά,
που ξέχασαν
τις λέξεις και τους ήχους.
Χορταριασμένα,
βουβά καμπαναριά...
Μικρή
κι ιδιαίτερη πατρίδα μου,
Ρίγανη και πίκρα
μοσχοβολούν τα ρούχα μου,
του βουνού φασκόμηλο,
σοφό μελισσοβότανο.
Θλίψη που ταξιδεύει μακριά,
σ’ Ανατολή και Δύση...
Μικρή
Κι ιδιαίτερη πατρίδα μου,
Ρίγανη και πίκρα
μοσχοβολά ο τόπος μας,
λιβάνι του θανάτου
που μας αδερφώνει...
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
Ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «O Πύρρος» στηρίζει το αίτημα της «Πρωτοβουλίας»
Με το ποίημα «Ηρωικό» στηρίζει ο Φώτος Κυριαζάτης την «Πρωτοβουλία»
Το ποίημα του με τίτλο «Ηρωικό» αφιέρωσε ο φιλόλογος, ποιητής και πεζογράφος Φώτος Κυριαζάτης στην «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» δείχνοντας έτσι την στήριξη του σε αυτό τον δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει.
Ο Φώτος Κυριαζάτης κατάγεται από το Λαζάτι του σημερινού Δήμου Φοινίκης. Το 1987 είχε καταδικαστεί μαζί με τον αδελφό του Σωτήρη (που μετέπειτα διατέλεσε πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια) και άλλους, σε 15 χρόνια φυλάκισης στο τρομερό κάτεργο-ορυχείο Σπατς και αποφυλακίστηκε όπως όλοι οι κρατούμενοι το 91. Σήμερα ζει στη Χαλκίδα και το έργο του κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1990.
«Ηρωικό»
- Ι -
Ένα παιδί στα Φωτεινά να βγει και να το κράξει:
Τρανέψαν οι πατέρες μας, εφούντωσαν τα χρόνια
Ο ποιητής ζευγάρωσε το λόγο με την πράξη
και γάλα αντρειάς και λεβεντιάς βυζαίνουνε τα εγγόνια
Βροντάνε γύρω τα βουνά , βοούν οι κοντοράχες΄
τα Μάρμαρα κι η Κάναλη κι η Δάφνη τα Κελάρια…
Για νέους κόσμους μάτωμα, καινούργιες τούτες μάχες
και του Τζοβάρα στον Τροχό χιμούν τα παλικάρια
Αδειάζουν τα κουμπούρια τους στην Πλάκα του Μπιστόλη
και χαιρετάν το Δώδεκα, το μέγα το Σαράντα
Ο Μπότσαρης απ’ τη Μηλιά κράζει στο Θύμιο Λιόλη
Κι ο άγιος Κοσμάς υμνολογεί το Γένος όπως πάντα
Ο ήλιος πριν τη γη ασπαστεί κι αρχίσει το σεργιάνι
στα Αλώνια στήνουνε χορό, τραβάν κατά τη Λάμια
Κρασοκερνούνται στις Ιτιές από το Βαρυ-Γιάννη
γιουρούσι κάνουν στο θεριό, του κόβουν τα πλοκάμια
- ΙΙ -
Και μια καμπάνα ξέχωρη, οι λύπες της μεγάλες
μηνάει κατά τα πέλαγα, στους πέντε τους αγέρες
Η Βόρεια Ήπειρο μιλά στις αδερφές τις άλλες΄
στη Ρούμελη προς το Μοριά στην Κρήτη προς τις Σέρρες…
Εγώ είμαι η κόρη του Βορά που θρέφει τους λεβέντες
Βογγομαχούν, βγάζουν καπνό, τρανεύουνε και πάνε
Βαστάν στο χέρι κεραυνούς ξεσκίζουν τους αφέντες
Για της πατρίδας την τιμή και δίκιο πολεμάνε.
Φώτος Κυριαζάτης
*Όλες οι λέξεις στο πρώτο μέρος με κεφαλαία είναι τοπωνυμίες και ιστορικά πρόσωπα της γενέτειρας
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
H «Νεολαία Δήμου Φοινικαίων» στηρίζει το αίτημα της «Πρωτοβουλίας»
Ακόμα μια επιστολή στήριξης έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί (και θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται) και η χαρά μας αυτή την φορά είναι διπλή. Καθώς η στήριξη έρχεται απευθείας από την Βόρειο Ήπειρο και από νέους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το νεοσύστατο (ιδρύθηκε μόλις το 2024) σωματείο «Ένωση Νεολαίας Δήμου Φοινικαίων*», εχθές δημοσίευσε και μας έστειλε επιστολή με την οποία, γνωστοποιεί την στήριξη του στο αίτημα μας για επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα
«Αναγνωρίζουμε την σημασία αυτής της κίνησης και την ιστορική της αξία για τον τόπο μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ενώ καταλήγει «Η Ένωση μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παρευρεθούμε στην επικείμενη συνάντηση. Η παρουσία μας εκεί είναι για εμάς σημαντική, καθώς αποτελεί ευκαιρία να δηλώσουμε την υποστήριξη μας και να ενισχύσουμε το μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε με αυτή την ενέργεια».
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή.
*Η Φοινίκη ή το Φοινίκι είναι κωμόπολη και δήμος που βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά από τους Αγίους Σαράντα και τις ακτές του Ιονίου Πελάγους και 20 χλμ. βόρεια των ελληνικών συνόρων. Ο δήμος δημιουργήθηκε το 2015 με τη διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη συγχώνευση των πρώην δήμων Αλύκου, Δίβρης, Λιβαδειάς, Μεσοποτάμου και Φοινίκης που έγιναν δημοτικές ενότητες. Η έδρα του Δήμου Φοινίκης είναι το χωριό Ντρεμίσι. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 11.862 άτομα (απογραφή του 2011) από τα οποία τα 5.513 δηλαδή σχεδόν το 50% είναι Έλληνες.
Τα ίχνη της ζωής στο Δήμο Φοινικαίων τα βρίσκει κανείς στην προϊστορία, αλλά πιο έντονα τα βρίσκει στα γραπτά των αρχαίων συγγραφέων, ιστορικών και γεωγράφων, όπως ο Πολύβιος, ο Στράβωνας, ο Αριστοτέλης, κλπ, στις αρχαίες πόλεις της Φοινίκης και του γειτονικού Βουθρωτού. Σε αρχαία νομίσματα με τις μορφές του ελληνικών θεών και βασιλέων, στις επιτύμβιες πλάκες (Λεσινίτσας, Δίβρης), στις σκήτες, μονές και εκκλησίες (Κώσταρι, Δρυάνου, Διβροβουνίου, Θεολόγου, Αγελάστου, κτλ).
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024
Ευχαριστούμε όσους αναδημοσίευσαν την ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας» και την συνάντησή μας στις 3 Νοεμβρίου 2024
Άλλωστε συμφωνούμε απόλυτα με την φράση «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» (ανεξάρτητα από το αν την είπε πρώτος ο φιλέλληνας δημοσιογράφος Ιάκωβος Μάγερ ή ο Άγγλος φιλόσοφος Τζέρεμι Μπένθαμ) και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το φως πάντα νικάει το σκοτάδι.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την λίστα με τα Μ.Μ.Ε. που αναδημοσίευσαν την ανακοίνωση μας και θα ενημερώνεται καθημερνά.
- Ευχαριστούμε το www.himara.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το epimenoume.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το orthodoxostypos.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.pelasgoskoritsas.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.dimokratia.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το choratouaxoritou.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.taneatismikrospilias24.com και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.makeleio.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το slpress.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.antinews.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το hellas-first.org και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.sfeva.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το livena.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το koukfamily.blogspot.com και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.newsbreak.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το pilitouromanou.blogspot.com και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το oiapedw.blogspot.com και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το ellas2.wordpress.com και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.lesinitsa.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το katoci.blogspot.com και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.kanaliena.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το www.onlarissa.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ευχαριστούμε το ellinonfos.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
H Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας στηρίζει το αίτημα της «Πρωτοβουλίας»
Τελικά η φράση «όσο πιο μακριά είστε, τόσο πιο κοντά σας νιώθουμε», που χρησιμοποιήσαμε στην πρώτη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας μας, γίνεται πραγματικότητα. Μια από τις πρώτες επιστολές στήριξης στο δίκαιο αίτημα μας έρχεται από την μακρινή Αυστραλία.
Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας, με έγγραφο της που λάβαμε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, μας γνωστοποιεί ότι υποστηρίζει την Πρωτοβουλίας μας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα στην Αθήνα.
«Ενώνουμε τις φωνές μας και τις προσευχές μας με αυτές των απανταχού της γης συμπατριωτών και αδελφών μας, ώστε να ζητήσουμε κι εμείς, την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου, ταυτοτικό σημείο αναφοράς για όλους όσους αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την κοινωνική χειραφέτηση, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιστορική αλήθεια» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.
Ενώ καταλήγει: «Είθε σύντομα να αγάλλονται οι ψυχές όλων όσων μόχθησαν και αγωνίστηκαν για την ιδιαίτερη μας πατρίδα, με την αποκατάσταση αυτού του τόσο βαρυσήμαντου έργου τέχνης». Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον γραμματέα της Ομοσπονδίας κο Κωνσταντίνο Καλύμνιο καθώς και όλο το διοικητικό συμβούλιο για την άμεση ανταπόκριση τους και τα λόγια καρδιάς που κατέθεσαν στην επιστολή τους.
Όπως όλα δείχνουν το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και σύντομα θα έχουμε και άλλες παρόμοιες επιστολές από φορείς του εξωτερικού. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
Πρωτοκολλήθηκε και επίσημα στον Δήμο Αθηναίων το ενημερωτικό έγγραφο για την δράση της «Πρωτοβουλίας» μας
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, μέλη της Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου, επισκέφτηκαν το Δημαρχιακό μέγαρο Αθηνών με σκοπό να πρωτοκολληθεί και επίσημα το ενημερωτικό έγγραφο για την πρωτοβουλία μας και την συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου.
Τα μέλη μας, χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία ή κάποιο κόλλημα από την πλευρά του Δήμου πρωτοκόλλησαν το έγγραφο και έλαβαν τον αριθμό 260520/18/10/2024. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στην Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων, Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος και Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τέλος για την καλύτερη ενημέρωση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποιήθηκε και στους: Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και των Δημοτικών Σύμβουλων.
Τώρα αναμένουμε να δούμε εάν ο Δήμος Αθηναίων θα απαντήσει στο έγγραφο μας μέχρι την συνάντηση μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
Συνάντηση για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην Τοσίτσα
Ενημερωτικό βίντεο σχετικά με την υπόθεση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου
Η Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου δημιούργησε το παρακάτω βίντεο με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για το θέμα του αγάλματος.
Παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο παρακάτω:
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
Επιστολή της «Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» στο δήμο Αθηναίων
Η πρώτη δράση της «Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου», ήταν να στείλουμε επιστολή τόσο προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα όσο και προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων του δήμου.
Η επιστολή αυτή έχει διττό ρόλο. Καταρχήν να ενημερωθούν οι αρμόδιοι για το θέμα και κατά δεύτερον να τους ενημερώσουμε για την επόμενη δράση μας που θα γίνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 (θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σε επόμενη δημοσίευση). Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή όπως ακριβώς στάλθηκε:
Kοινοποίηση:
1. Προς τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων
2. Προς τη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων
Πριν από 73 χρόνια, ο γλύπτης Κώστας Σεφερλής, φιλοτέχνησε και χάρισε το άγαλμα “Βόρειος Ήπειρος” στον Δήμο Αθηναίων. Ένα γλυπτό, το οποίο δεν θα μπορούσε να αναπαριστά καλύτερα τα όσα πέρασε αυτός ο τόπος από το 1913 μέχρι και σήμερα, καθώς απεικονίζει μία γυναίκα δεμένη πισθάγκωνα να σέρνεται με το κεφάλι ψηλά ψάχνοντας απεγνωσμένα την ελευθερία.
Το μνημείο τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση και υπενθύμιζε τους αγώνες των προγόνων μας για την απελευθέρωση της Ηπείρου καθώς και τα αμέτρητα δεινά που υπέστη ο Γηγενής Ελληνισμός στην Αλβανία.
Τον Απρίλιο του 2016 το άγαλμα ακρωτηριάστηκε και αποκεφαλίστηκε από άγνωστους βάνδαλους. Οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων -ορθά- το αφαίρεσαν και το μετέφεραν σε κατάλληλο χώρο με σκοπό να αποκατασταθεί και να τοποθετηθεί ξανά. Όμως πέρασαν 8,5 χρόνια χωρίς ενημέρωση για την τύχη του κι έτσι οδηγηθήκαμε στη δική σας σκέψη: να αιτηθούμε όλοι και όλες μαζί το αυτονόητο από τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Αθηναίων και να επιστρέψει στη θέση του.
Εμείς, με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, την Ελλάδα και τον Πόντο, θέλουμε να συναντηθούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό πόθο όλων… την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του μνημείου της Βορείου Ηπείρου.
Απευθυνόμαστε σε Συλλόγους, Αδελφότητες, σε κάθε είδους σωματείο, σε μεμονωμένα πρόσωπα από το ευρύ φάσμα της βορειοηπειρωτικής κοινότητας και σε Έλληνες και Ελληνίδες ανεξαρτήτως καταγωγής. Σας προσκαλούμε σε μια δημοκρατική και ενωτική συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε όλοι και όλες μαζί τρόπους, ώστε το δίκαιο αυτό αίτημα να αποκτήσει την αρμόζουσα θέση στις ιδιαίτερες κοινότητές μας και να ισχυροποιηθεί στις αρμόδιες αρχές.
Προς τους Ομογενείς μας, που ζουν μακριά: Στείλτε μας το μήνυμά σας για να διαβαστεί στη συνάντηση, όπως και τη διάθεση ενημέρωσης και συμμετοχής σας για τα επόμενα βήματα. Όσο πιο μακριά είστε τόσο πιο κοντά σας νιώθουμε.
Σας προσκαλούμε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, 10.30 το πρωί στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού Κιλικίας 51 & Καισαρείας, Νίκαια (πλησίον του metro Νίκαιας – δίπλα στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη)
-Η ιστορία μας δεν ακρωτηριάζεται.
-Το μέλλον μας δεν αποκεφαλίζεται.
Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου
E-mail επικοινωνίας: ve.agalma@gmail.com
Αναγνώστης Ζήσης
Ζιώγκας Ορέστης
Καλογέρης Αντώνης
Κολίλας Μόντης
Κυριακού Γιώργος
Μακρίδης Θοδωρής
Μάντζαρης Θεοδόσης
Μπάρης Αλέξανδρος
Τσάβος Ηλίας
Τι είναι η «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» ;
Το Άγαλμα για την Βόρειο Ήπειρο στην οδό Τοσίτσα |
Η Πρωτοβουλία αυτή δημιουργήθηκε μετά από την πρόταση μέλους μας στη Διαβούλευση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ “Απ’ Έδω” για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου, τον Απρίλιο του 2024.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: ve.agalma@gmail.com
Καμία απάντηση από την Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ στο αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής για την επιστροφή του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου
Δυστυχώς, παρότι δώσαμε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα 10 ημερών, δεν λάβαμε καμιά απάντηση από τη Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.-ΟΜΟΝΟΙΑ στο αίτημά μας να ...
-
Ο πρώτος εκλεγμένος βουλευτής στην Βόρειο Ήπειρο που στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» εί...
-
Ακόμα και μετά την συνάντηση που πραγματοποιήσαμε την περασμένη Κυριακή 3 Νοεμβρίου, οι επιστολές στήριξης από φορείς και μεμονωμένα πρόσω...
-
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, μέλη της Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου, επισκέφτηκαν το Δημαρχιακό...